Mitä vaikutuksia koronaviruksella saattaa olla rakennustuotantoon?

Koronaviruksen vaikutukset saattavat olla mitä moninaisimpia. Viruksen kerrannaisvaikutukset saattavat esim. kiihdyttää muuttoaaltoa kasvukeskuksiin. Korona kaataa yrityksiä, mutta konkurssien vaikutus puolentoista miljoonan asukkaan pääkaupunkiseudulla on aivan toinen kuin pienessä muuttotappiokunnassa. Uuden työpaikan saaminen oman pikkukunnan alueelta voi olla yksinkertaisesti ylivoimaisen vaikeaa. Paikalleen jääminen voi tietää pitkää työttömyysputkea, passivoitumista ja syrjäytymistä. Työn perässä olisi muutettava, kunhan saisi ensiksi sen asunnon.

Koronan vaikutuksia paikkaamaan valtion olisi potkaistava liikkeelle voimakas asuntotuotanto

Asuntotuotannon kohteina tulisi olla ne suuret kaupungit ja aluekeskukset, joissa työllistyminen on helpointa. Tällä tavalla saisimme mahdollisimman nopeasti töitä niille ihmisille, jotka ovat jääneet työttömiksi pikkupaikkakunnissa. Monen pienen paikkakunnan ikäväksi on todettava, että asuntotuotantoa ei voida kohdentaa sinne, missä ei ole luontaisesti liiketoimintaa riittävästi.

Vuokra-asuntojen tuotanto onnistumisen keskiössä

Työttömäksi jäänyt ammattilainen tai uransa alussa oleva nuori on harvoin varoissaan, joten kynnys muuttaa työn perässä vaatii helppoa ja mutkatonta kotiutumista uuteen paikkaan. Toimivat vuokra-asuntomarkkinat ovat vähintäänkin välttämätön välivaihe, jotta työvoiman liikkuvuus olisi helppoa.

Nopeasti takaisin kasvu-uralle

Useat ekonomistit ovat koko koronakriisin ajan toistaneet, että nyt tehtävien satsausten suhteen ei saa olla kaino, vain sillä tavalla pitkän aikavälin talousnäkymät saadaan valoisemmiksi. Jotta saamme Suomen nopeasti kasvu-uralle, niin asuntotuotannon kiihdyttäminen tulee olemaan keskiössä. Mitä nopeammin se tapahtuu, sitä voimakkaampaa talouskasvu on. Säästämällä emme velkoja pysty maksamaan, mutta nopea talouskasvu on velkoihinkin oiva lääke.