Ensisilmäyksellä vanhojen asuntojen ja uudistuotannon tilanne näyttää samalta, ajat ovat epävarmoja ja ostaja kokee, että odottaminen kannattaa. Todellisuudessa markkinat ovat erilaiset näiden uudistuotannon ja vanhojen asuntojen välillä.

Jokseenkin kaikki taloustieteilijät ennustavat korkojen pysyvän pitkään matalalla ja se sopii asunnonostajalle kuin seteli lompakkoon. Koronan todennäköisiin vaikutuksiin kuuluu se, että asuntojen hintojen nousuun tulee myös pääkaupunkiseudulle tauko, mutta siihen ne yhtäläisyydet sitten loppuvatkin vanhojen- ja uudisasuntojen osalta.

Jos hinnat jäätyvät useiksi kuukausiksi tai jopa pidemmäksi ajaksi, niin uudistuotantoa ostava pääsee hyötymään siitä, jos tekee ostopäätöksensä nyt. Patoutunut kysyntä lähtee liikkeelle käytännössä heti, kun talous starttaa kunnolla nousuun. Samalla hintoihin kohdistuu välitön nousupaine. Tämä ei kuitenkaan pääse haittaamaan uudisasunnon ostanutta, koska hänen asuntonsa hinta on määräytynyt halvemman ajankohdan mukaan, vaikka asunto valmistuisikin juuri reippaan hinnan nousun aikaan. Vanhan asunnon ostaja ostaa asuntonsa aina tässä ja nyt, vallitsevalla hintatasolla. Hän ei pysty hyödyntämään asunnon valmistumisajankohtaa edukseen.

Jos syntynyt hintaero ostohetken ja valmistumishetken välillä olisi vaikka 5 %, niin 400 000 euron asunnon arvossa se tarkoittaisi 20 000 euron säästöä tai 10 prosentilla 40 000 euroa. Rahojen makuuttaminen pankin tilillä, ei ikinä voisi tuottaa vastaavaa tulosta asunnon ostajalle, joten uuden asunnon ostajan kannattaakin vakavasti harkita, kuinka kauan asunnon hankintaa on järkevää siirtää.