WHO:n mukaan hillitsemätön antibioottien käyttö lihantuotannossa on ”lopettamassa antibioottien aikakauden” tekemällä bakteereista resistenttejä. Tämä on saanut maailman suurimmat sijoitusyhtiöt vaatimaan lääkkeiden kontrolloimattoman käytön lopettamista.
Piikki lihassa
Lienee vain ajan kysymys, milloin resistenteistä bakteereista tulee vastaavan kaltainen maailmanlaajuinen ongelma kuin koronaviruksesta. Vastustuskykyiset bakteerit uhkaavat tehdä rutiinioperaatioista, kuten lonkkaleikkauksista tai umpisuolen poistoista vaarallisia. Tämä tarkoittaa menetettyjä ihmishenkiä ja merkittäviä taloudellisia kustannuksia, aivan kuten pandemian kohdalla on käynyt.
Tälläkin hetkellä mm. Italiassa porsaille ja siipikarjalle syötetään antibiootteja ”varmuuden vuoksi”, jotteivät ne sairastuisi. Vaikka riski tiedetään, niin elintarviketeollisuuden etu painaa poliitikkojen vaakakupissa enemmän kuin mahdollinen uhka vastustuskykyisistä bakteereista. Vielä saattaa olla aikaa torjua superbakteerien voittokulku, mutta se vaatii antibioottien holtittoman käytön lopettamisen.
Esimerkiksi Intiassa terveydenhuollon resurssit eivät riitä yli miljardin ihmisen hoitamiseen, joten antibioottien helpolla saatavuudella yritetään paikata terveydenhoidon vajetta. Antibiootteja saa ostaa katukioskeista lähes ilman kontrollia. Toisaalta, jos helppo antibioottien saatavuus on köyhien ainoa saatavilla oleva apu sairauksiin, niin vaikeaa länsimaisen keskiluokan on vaatia heitä luopumaan oljenkorrestaan.
Suomalaisten europarlamentaarikkojen olisikin hyvä nostaa antibioottien holtiton käyttö EU-parlamentin käsittelyyn, vielä kun poliitikkojen muistissa on koronaviruksen aiheuttamat kustannukset. Koronakuolemien varjossa varmasti italialaisetkin edustajat ymmärtävät, että antibioottien syöttäminen karjalle ”varmuuden vuoksi” on täysin edesvastuutonta.