Koronan hallitsemissa uutisissa toiseksi aiheeksi on noussut talouden elpyminen. Suomen hallitus kertoi omassa suunnitelmassaan keskittää EU:n elpymistukea ns. vihreään siirtymään, jolla halutaan vähentää Suomen CO₂-päästöjä ja auttaa yrityksiä siirtymään ympäristöystävällisempiin teknologioihin. Tarjoaako tämä suomalasille yrityksille mahdollisuuden isoon kilpailukykyloikkaan?

Muutos öljyn kulutuksessa on ollut merkittävää pandemian aikana. IEA, kansainvälinen energiakomissio, ennustaa öljyn kulutuksen palaavan koronaa edeltäneelle tasolle aikaisintaan 2023. British Petroleum, BP, menee omassa ennustuksessaan vieläkin pidemmälle ja ennustaa vuoden 2019 olleen ”Peak oil”, hetki, jonka jälkeen öljyn kulutus pysyvästi vähenee.

Öljyn kulutuksen vähentyminen saattaa aiheuttaa toisenlaisen kulutuksen kasvun. Raaka-aineiden supersykli tarkoittaa tietyn tuotteen jatkuvaa kasvua, joka näkyy vuosikymmenten päähän. Öljyn korvautuessa sähköllä, seuraava supersykli on metallien tarve. Kuparin maailmanmarkkinat olivat viime vuonna 5 miljoonaa tonnia: tämän vuoden arvio on 24 miljoonaa tonnia.
Muutos kohti sähköistä liikennettä on yksi suurimmista ajureista. Jo viime vuonna liikenne tarvitsi joka päivä miljoona barrelia vähemmän öljyä kuin edellisenä vuotena.

Näyttää siltä, että maailma sellaisena kuin tunsimme sen ennen pandemiaa, ei enää palaa. Nyt oikein kohdennettu tuki suomalaiseen yritysmaailmaan voi auttaa meitä kohtaamaan tulevaisuuden entistäkin vahvempana. Kun innovaatiot ja hyvä vastuullisuusmarkkinointi kohtaavat, syntyy menestystä. Ota yhteyttä, niin tehdään hieman parempaa maailmaa.