YLE:n vaikuttavassa dokumentissa ”Kuumuuden aikakausi”, tutkijat esittivät pysäyttävän havainnon, miten kasvien ravintoarvot pienenevät, kun hiilidioksidipitoisuus kasvaa. Syynä on, että kasvien kudoksissa on nykyään enemmän hiiltä ja vähemmän typpeä. Typpi on erittäin tärkeää, sillä siitä eläimet tuottavat mm. entsyymejä ja proteiineja. Esimerkiksi jos kasvin lehdissä on vähän typpeä, hyönteisten pitää syödä enemmän tyydyttääkseen tarpeensa. Tämä johtaa suurempiin satotuhoihin, mutta vaikuttaa myös ruokakasvien ravintoarvoihin. Näistä syistä satomääriä tulisi pystyä kasvattamaan, jotta ihmiset saisivat saman määrän ravintoa kasveista.

Ravintoarvojen tippuminen vaikuttaa tietenkin kaikkien kasvissyöjien ravinnon saantiin. Kun tarve syödä enemmän niin nisäkkäiden, lintujen, matelijoiden, hyönteisten, kohdalla kasvaa, niin myös rasitus kasveja kohtaan nousee.

Hienoa on, että hiilidioksidi sitoutuu kasveihin: sitähän me kaikki toivomme, mutta ravintoarvojen tippuminen on huono asia. Mitä laajempi ilmiö ravintoarvojen tippumisessa on kyseessä, niin sitä enemmän viljelyaloja tulee lisätä ravinnon saannin pitämisessä nykytasolla. Samaan aikaan kuivuus ja aavikoituminen kuitenkin pienentävät viljelyaloja. Vaikuttaakin siltä, että ilmastonmuutoksen vaikutukset laajenevat yhä vain laajemmalle ja laajemmalle.

(Kuumuuden aikakausi 1/3 osa, dokumentti löytyy yhä YLE Areenasta)