Kestävyysraportointi. Nyt.
Toimin ST-Akatemian eli Suomen Tilintarkastajat ry:n koulutusorganisaation kouluttajana heidän maksullisissa ESG-R -koulutuksissa. ST-Akatemia järjestää myös maksuttomia webinaareja, joista viimeisin pidettiin 23.10. Mukana kanssani olivat konsultti Hanna Liappis sekä keskustelun vetäjänä Hankenin apulaisprofessori Hanna Silvola. Webinaari oli suunnattu CSRD-raportointiin ryhtyville yrityksille otsikolla ”Miten aloitan kestävyysraportoinnin? Kokeneiden asiantuntijoiden parhaat vinkit aloittelijoille”. Webinaariin ilmoittautui yli kolmesataa henkilöä ja saimme massoittain etukäteiskysymyksiä. Ohessa pari keskeistä näytepalaa.

Miten aloittaa raportointiin valmistautuminen?
Kaikki lähtee olennaisuusanalyysistä. Ilman hyvin tehtyä ja dokumentoitua olennaisuusanalyysiä ei hanke voi onnistua. Alusta alkaen kannattaa huomioida ns. Audit Trail, eli kyky todentaa analyysin prosessi: ketkä olivat mukana, ketkä päättivät, miksi päädyttiin tiettyyn vaikutukseen jne. Tämän lisäksi kannattaa muistaa, että olennaisuuden analysointi on koko organisaation asia, jota ei voi ulkoistaa talousosastolle.

Miten kerätä raportointiin tarvittavia tietoja?
ESRS-standardit, jotka määrittävät raportoitavan asiat, koostuvat noin 1100 tietopisteestä. Yksittäisellä tietopisteellä tarkoitetaan niin sanallista kuin numeraalista tietoa yksittäisestä ESRS-standardista.
Suurin osa raportoinnin ESRS-tietopisteistä on kertomusta yrityksen poliitikoista, toimista, mittareista ja tavoitteista. Tämä tekee tietojen hallinnasta ja keruusta erityisen haastavaa: jos kaikki tarvittava tieto olisi mahdollista suodattaa olemassa olevista järjestelmistä (tilinpäätös, tase, ERP, ympäristöhallinta), olisi tiedon alkuperän osoittaminen raportoinnin tarkastajalle yksinkertaisempaa: onkin tärkeää varmistaa ja luoda raportointiin tarvittavat prosessit siten, että ne kestävät myös kestävyysraportoinnin tarkastuksen.

Mikä on hallituksen rooli?
Perinteisesti pörssin ulkopuolisen yrityksen hallituksen rooli ei ole ollut erityisen aktiivinen yhtiön operatiivisen toiminnan osalta. Nyt kirjanpitolaki tuo hallituksen vastuun lähemmäksi yhtiön arjen vastuullisuuden tekemistä. Hallituksen tulee kertoa oma osaamisensa yhtiötä koskevien, olennaisten vaikutusten hallinnassa, sekä osaltaan varmistaa tunnistettava Audit Trail kestävyyteen liittyvissä, raportointia käsittelevissä kestävyysseikoissa. Tämä on varsin uutta monille hallituksille.

Mikäli haluat nähdä koko webinaarin (45 minuuttia), katso se täällä

https://esgpalvelu.fi/webinaari-miten-aloitan-kestavyysraportoinnin-kokeneiden-asiantuntijoiden-parhaat-vinkit-aloittelijoille/

Mikäli haluat yhtiökohtaisen katsauksen siitä, mitä juuri yrityksessänne tulisi nyt tehdä, niin ota yhteyttä allekirjoittaneeseen.