Tätä kirjoittaessani Suomessa on todettu satoja koronavirustartuntoja ja maassa valmistaudutaan valmiuslakien käyttöönottoon. Tämä siitä syystä, että tartuntojen eksponentiaalinen kasvu aiheuttaa vakavan uhan terveydenhuollon toiminnan edellytyksiin. Näin tartuntojen leviämistä tulee hidastaa kaikin keinoin.

Suomen hallitus ryhtyi eilen ensimmäisiin todella rajoittaviin toimiin ja jatkoa seuraa varmuudella, mutta todelliset vaikuttajat ovat aloittaneet jo aikaisemmin. Yritysten matkustussääntöjä on muutettu, kokouskäytännöt ohjaavat digitaalisiin yhteyksiin ja etätyön määrää on voimakkaasti lisätty: tämän huomasi aamun liikennemäärässä, josta tuli Helsingissä mieleen kesäiset sunnuntaiaamut.

Kuten muutenkin vastuullisuuteen liittyvissä kysymyksissä, valtio on liian hidas ja kankea johtaakseen esimerkillään. Poliittinen päätöksenteko sisältää sisäisen inertian, joka näkyy nytkin. Jokainen yritys on sen sijaan, koostaan riippumatta, on ketterämpi toimija kuin hallinto. Työ on myös varmasti suurin syy kenellekään lähteä liikkeelle kotoaan ja kohdata toisia ihmisiä. Tämä asettaa yritysten vastuullisen liiketoiminnan epidemian hidastamisen etulinjaan.

Vaikka tässä yhteydessä tuntuu erikoiselta kirjoittaa muusta kuin itse COVID-19 -epidemiasta, niin kuin muutkin aikaisemmat epidemiat, tämäkin vielä talttuu ja elämä palaa normaalimpaan uomaansa. Kysymys onkin, mitä voimme oppia tästä? Koen itse, että yritysten toiminnan avulla voidaan voittaa kriisejä, jotka ylittävät valtioiden rajat ja erilaisten hallintokulttuurien tuottamat esteet. Toimintamalli ilmastonmuutoksen torjunnassa on yllättävän samankaltainen. Yritysten tulee näyttää tietä omalla toiminnallaan, eikä jäädä odottamaan viranomaisten ohjausta. Liiketoiminta, ja erityisesti vastuullinen liiketoiminta voi oikeasti pelastaa maailman.

Tässä vielä lopuksi esimerkki toiminnasta, joka liittyy kiinteästi kolumnin aiheeseen. Kiilto, suomalainen perheyritys, on omassa toiminnassaan opastanut parempiin käytäntöihin jo vuosia ennen tätä päivää. Linkin video, joka todellakin kannattaa nyt katsoa, kertoo oikean käsienpesun tekniikan. Ja se on tehty jo vuonna 2015.

https://www.youtube.com/watch?v=8kiTm1Fmexc