EFRAG (European Financial Reporting Advisory Group) on kehittänyt erityisesti PK-yrityksille suunnatun VSME-raportointimallin (Voluntary Sustainability Reporting Standards for SMEs). Tämä malli on suunniteltu kevyemmäksi ja helpommin sovellettavaksi kuin suuremmille yrityksille tarkoitetut vaatimukset, kuten CSRD-direktiivin mukaiset raportointistandardit. Mallin tarkoituksena on tarjota pienille ja keskisuurille yrityksille mahdollisuus raportoida vastuullisuustoiminnastaan vapaaehtoisesti, selkeästi ja yksinkertaisesti.

Ohessa havaitsemiani hyötyjä VSME-raportointimallista:

1. Helppokäyttöisyys ja yksinkertaisuus: VSME-raportointimalli on merkittävästi kevyempi ja vähemmän monimutkainen kuin CSRD:n mukaiset vaatimukset. Tämä tekee siitä paremmin soveltuvan PK-yrityksille, joilla ei usein ole resursseja laajoihin raportointiprosesseihin.

2. Kilpailuetujen saavuttaminen: vaikka PK-yritykset eivät ole velvoitettuja CSRD-raportointiin, vapaaehtoinen vastuullisuusraportointi vahvistaa yrityksen mainetta vastuullisena toimijana, mikä houkuttelee asiakkaita ja liikekumppaneita, jotka arvostavat vastuullisuutta sekä antaa tukea esim. julkisten hankintojen kilpailutuksissa isompia, CSRD-velvoitteen piirissä olevia yrityksiä vastaan.

3. Ennakointi tulevaisuutta varten: kun suuremmat yritykset vaativat vastuullisuusraportointia alihankkijoiltaan, raportoiva PK-yritys voi ennakoivasti valmistautua näihin vaatimuksiin ja integroida vastuullisuusnäkökulmia liiketoimintaansa jo varhaisessa vaiheessa.

4. Riskienhallinta: raportoimalla vastuullisuudesta PK-yritys voi tunnistaa ja hallita ympäristöön ja sosiaalisiin tekijöihin liittyviä riskejä paremmin, mikä tuo vakautta ja vähentää tulevaisuuden riskejä.

5. Rahoituksen saannin turvaaminen: monet rahoittajat kiinnittävät huomiota vastuullisuusnäkökohtiin. Vapaaehtoinen raportointi tekee yrityksestä houkuttelevamman investoinneille ja rahoitukselle: pankkien luototuksen kiristyvät säännöt, kuten pankkien rahoitusta ohjaava SFDR-direktiivi tulee jatkossa vaatimaan myös PK-yrityksiltä kykyä ilmaista omia ESG-tavoitteitaan ja tuloksiaan.

VSME-raportointimalli tarjoaa siis PK-yrityksille käytännöllisen tavan osoittaa vastuullisuutta ilman raskasta hallinnollista taakkaa ja samalla hyödyntää vastuullisuutta liiketoiminnan kilpailuetuna.

Vaikka totesinkin, että kyseessä on yksinkertaisempi malli, niin uskon, että apu on tarpeen. Ota yhteyttä, niin tehdään vastuullisuutta yhdessä.

Timo Rantanen
Senior Advisor, Sustainability & Strategy